Biografija


Adele je rođena 5. maja 1988. godine u Londonu. Njeno puno ime je Adele Laurie Blue Adkins. Počela je da peva od četvrte godine. Kao glavnu inspiraciju ona navodi grupu Spice Girls. Interesantna je činjenica da je u školu išla sa takođe poznatom pevačicom Leonom Lewis.
Pažnju na sebe privukla je zahvaljujući društvenoj mreži MySpace gde je postavila svoja tri demo snimka. Čelnicima XL Records se dopao njen rad, te potpisuju ugovor sa njom. Adele je bila pobednica čuvenog BBC Sound glasanja 2007. godine. U ovom takmičenju muzički stručnjaci predviđaju ko će od mladih umetnika biti zvezda sledeće godine. I nisu pogrešili. Adele u januaru 2008. godine objavljuje svoj debi-album 19 koji je najavio veliki hit Chasing Pavements. Najveći hit sa albuma postala je obrada pesme Boba Dylana "Make You Feel My Love". Ova pesma postala je favorit mnogih takmičara širom sveta na audicijama za različite talent-show programe, posebno u Velikoj Britaniji. Zahvaljujući tome i album i pesma se i danas mogu videti na svetskim top-listama.
Adele je novi album 21 objavila tačno tri godine od objavljivanja njenog prvenca. Sa albuma su se izdvojili hitovi Rolling in the Deep i Someone Like You. Album je oborio i nekoliko rekorda na britanskim top-listama. Adele je jedini ženski izvođač u istoriji čiji je album bio na prvom mestu deset uzastopnih nedelja i jedini izvođač pored Beatlesa čiji su albumi nekoliko nedelja zauzimali prva dva mesta na ovoj listi. 21 je do sada prodat u oko 3.5 miliona primeraka širom sveta i ima velike šanse da postane najprodavaniji album na svetu ove godine.
Ova talentovana dama je jedan od retkih britanskih umetnika koji su ostvarili značajan uspeh u Sjedinjenim Američkim Državama, dobitnik je velikog broja nagrada, uključujući dva Gremija. 
Siguran sam da Adele očekuje još mnogo lepih momenata u karijeri :)